Tel. Madrid +34 917 599 126 - Tel. Alicante +34 965 651 883

Inspiration for professionals of the sector, associations and public entities

Our Manual

Fundación Lukas would like to see this park initiative to be extended further, to this end, we have prepared a Construction and Equipment Manual for Integration Playgrounds that will help other initiatives to design and construct these types of all-inclusive parks.

We hope that this manual serves as a call to attention and inspiration for professionals in the sector, associations and public entities, because all children, whether or not they have a disability, have the right to have a park where they can play.

We want this manual to reach the maximum number of people and be widely disseminated, so you can find and download this accessible manual at the following link: https://www.fundacionlukas.org/images/files/ManualParquesInfantiles_FLK.pdf

The development of this project was supported by Bankia through the Red Solidaria program, and it was inspired by the Manual for Accessible Playgrounds by the Dutch entity NUSO Speelruimte Nederland.

For more information and advice regarding the integration parks contact: elena.guembe@fundacionlukas.org

 

 

Children's Park of Integration CEIP Escuelas Bosque

The Forest Schools Children's Park is located in the Public School of Early Childhood Education and Primary Escuelas Bosque, located on Avenida Santo Angel de la Guarda, 4, Madrid.

The Lukas Foundation, whose vocation is to help improve the quality of life of people with severe multiple disabilities and their families, made contact with the parents of a student with motor disabilites at the CEIP School Forest schools when compiling the "Integration Playground Equipment and Construction Manual".

The school is dedicated to ensuring the health of its students by integrating nature into their education. Since its inception almost 100 years ago, this school has been a pioneer in this field. The school needed to undertake a substantial upgrade its playground and given that the playground was property of the autonomous Community of Madrid, the cost of this large Project was to be funded by the local government. At that time, the Lukas Foundation approached the school’s board with an offer to raise the funds for the project and to add an all inclusive park to the Project.

The idea was accepted and the Lukas Foundation worked with the school’s administration to develop a design where in one part of the playground there would be an integration games area in which all the children, those with disabilities and those without could play together. This project was put together together by a school mother, architect and accessibility specialist, following the criteria of Design for All and Universal Accessibility. It was presented to the school management at the end of 2015.

The Community of Madrid adapted the land, did the construction work, whilst Lukas Foundation acquired and placed the selected games and playground equipment.

Today, because of the way the playground is set up, all the children play together quite naturally. Almost 500 students are more sensitive to integration through play and children with disabilities enjoy true inclusion.
The integration playground of CEIP Schools Forest is about 500m2. The terrain initially had a steep slope so it had to be adapted. A playful, bright rubber pavement was laid which connected the two levels by a gentler slope.

An existing game was reconstructed in order to meet the requirements of those with handicaps and a house was constructed with includes motor games and balance equipment. All of these exciting new possibilities generate good communication and shared play.

The new games that have been installed are:
- Double slide. Several people can slide at the same time.
- Carousel with limited speed. So that, working together, the children who are outside turn those who are sitting inside (with a wide entrance to facilitate the access of a wheelchair).
- A house in the shape of a mushroom provides a surface to climb and also a space to crawl and play under.

The Children's Park has a wide access from the patio, with a ramp on one of its sides to go up to the highest part of the terrain, and with a staircase ramp to go up the other end.

All the games that the Foundation has contributed to the project, have the TUV certification.

Public Park of Integration in Busot

The Integration Public Park is located in the beautiful Alicante town of Busot.

Address: Urb. El Carril III, 8B (right at the entrance to Busot)

Opening hours: 09.30 a 21.30

We started this project as we believe that all children, whether or not they have a disability, have the right to a playground. We are working towards true integration, which is achieved by sharing and doing things together.

With the Public Park of Integration in Bussot we want to promote play as a way of learning and coexistence.

On a plot of approximately 2,500 m2, a public place for leisure activites and fun for all has been built.

In the park there are various pieces of adapted playground equipment, the most imporessive is a large wooden fort designed with two floors.  It has several ramps that allow access for wheelchairs.

The land is landscaped and has two gazebos providing shade with tables designed for wheelchairs. There is also a large wheel-chair accesible bathroom, which even has a diaper changing table.

To facilitate access, several parking spaces have been designated in the vacinity, the majority reserved for people with disabilities.

The Public Park of Integration in Bussot complies with European regulations UNE-EN 1176 (which registers children's spaces) and UNE -EN 1177 (on flooring). It also complies with the TUV regulations.